facebook

Hundfoder till valpar

Grattis till dig som nyligen skaffat en valp. En valp ger dig mycket kärlek och glädje men innebär också mycket arbete framöver. Starten är viktig för hur ni ska trivas framöver och det krävs mycket träning. Maten är ett steg för valpens vidare utveckling…

Hur ofta skall valpen äta?

När valpen är mellan 2-4 månader ger man valpen mat upp till fyra gånger per dag. Ungefärliga tider är morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll med fyra till fem timmars mellanrum. Att börja träna din valp att äta torrfoder kräver tid och rutiner. Du ställer ned maten och väntar och om valpen inte vill ha så tar du bort maten. Någon timme senare gör du samma procedur och åter igen tills din valp börjar äta. Ungefärlig mängd torrfoder per måltid varierar. Uppfödaren brukar ge rekommendationer för just din valp. Torrfodret blötläggs i vatten 15-20 minuter före servering. Man blötlägger för att minska komplikationer i mage och tarm då valpen är såpass ung och inte har ett helt färdigutvecklad matsmältningssystem. Om valpen vill ha mer går det bra att ge lite till och om valpen har för bra aptit kan man exempelvis ge lite rårivna morötter med maten. Viktigt är att inte mata valpen med mat som har ben ifrån djur. Det kan vara ben ifrån fisk, får/lamm, fågel eller gris som kan skada matsmältningskanalen. När valpen är mellan 4-6 månader ger man mat tre gånger per dag och efter sex månader ger man två gånger per dag. Siffrorna är på ett ungefär då det växlar mellan ras och storlek.

Vad bör man tänka på?

Blötlägg alltid torrfoder till valp. Ge inte ben ifrån djur då det kan skada valpens tarm. Byt inte foder för ofta då valpen lärt sig uppta näringsämnena ifrån just det fodret. Bättre att ge valpen torrfoder än att ge vanliga matrester då det ger mer näring. Uppfödaren har ofta mycket bra kunskaper om valp mat och hundfoder och kan ge bra och adekvata tips om vad just din valp behöver. Du som är valpens ägare ser också valpens individuella utveckling och det är såklart du som avgör om förändringar av valpens mat behöver göras.

När tänderna kommer…

Valpen har ofta ett behov av att tugga på saker då det kliar när tänderna växer. Detta är viktigt för att få fina starka tänder i framtiden. Även när hunden blir vuxen behöver den tugga för att få bort tandsten och få en bra tandstatus. Vad ska man då ge för sorts tuggvänliga saker? Det finns mängder av tuggodis att köpa ifrån olika företag men man kan också göra eget tuggodis som är snällt mot munnen, smakar gott och är roligt. Exempel på detta är en bit tjockt rep som man kan pilla in godis i. En toalettrulle, en tom mjölkförpackning eller annan pappkartong kan man också lägga in godis i. Du kan också göra en isglass till din hund genom att lägga ned godis i vatten och frysa ned. Då får hunden tugga ordentligt och det svalkar bra. Det finns oändligt med olika tips och trix och du kan själv hitta på flertalet själv. Viktigast är att materialet som används inte kan skada valpen och att man ser över leken så att inget fastnar fel. Lycka till med tuggandet!

Tips på sidor:
http://www.valptips.se/artiklar/8veckor.htm
Agria valpskola försäkring etc