facebook

Vad Äter en Hund?

De flesta hundar äter det mesta som Husse och Matte ställer fram till dom. I de allra flesta fall smakar producerad hundmat gott för hunden oavsett om ingredienserna är bra eller dåliga, naturliga eller framställda på annan sätt. Innehållet i hundfoder är både animaliskt och vegetariskt.

Hundar härstammar från vargen som är en köttätare (Carnivore). Därför är hundens mage inte anpassad för att äta för mycket spannmål och annan mat som innehåller mycket kolhydrater och stärkelser. Vilda hunddjur i sitt naturliga habitat väljer att äta vissa bär och vissa grönsaker som har till syfte att bistå hundens matsmältning snarare än att vara en energikälla. En viss mängd spannmål i födan klarar dock hundar till skillnad från andra rovdjur som t.e.x kattdjur. Kattdjur mår bättre av en mer strikt och ensidig kost än vad hundar gör. En kost innehållande kött, fisk, ägg, fett, ben, organ och till en viss del vegetarisk mat är vad hundar är anpassade till att äta. Det är också viktigt att påpeka att hundars tolerans mot spannmål och stärkelse är individuellt och kan skilja sig mellan raser. Allergi mot gluten är inte alls ovanligt.

Exempel på lämplig vegetarisk föda är enligt Jim Mellström ( förf: Functional food för hundar):

  • Sallader, ruccola, roman, fänkål, selleri
  • Spenat, bladselleri, groddblad
  • Kål
  • Kokta rödbeter
  • Gurka, squash och aubergine.
Viktigt är en variation mellan ingredienserna!

Torrfoder

Torrfoder är den vanligaste sortens hundmat och är det de allra flesta hundar äter. Torrfoder är kompakt på energi men också det foder som brukar innehålla mest spannmål. Priset på torrfoder är åt andra sidan till en stor fördel. Det kostar nämligen mycket mer att tillsätta kött än spannmål. Givetvis finns det torrfoder av olika kvalitet och näringssammansättningar. En del torrfoder är till och med helt spannmålsfria. Torrfoder är av praktiska själ uppskattat då man kan lagra mycket foder på väldigt liten plats.

Våtfoder

Våtfoder används många gånger som ett komplement till torrfoder. Det går även att ge endast våtfoder till sin hund om den har god aptit. Eftersom våtfoder innehåller en stor del vatten kan det bli både dyrt och väldigt mycket för hunden att äta om man endast baserar kosten på våtfoder. Sett till volymen motsvarar ungefär en skål våtfoder bara hälften så mycket energi som en skål torrfoder.

Färskfoder

Färskfoder är inte processad mat utan helt enkelt rå mat. Vissa hundägare förespråkar detta och menar att processad mat som är torkad, ångad och kokad inte innehåller så mycket näring. Färskfoder är oftast dyrare än torrfoder.

Färskfoder brukar även ibland benämnas som BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda).