hundblogg
facebook
En blogg om hundliv.
Instagram
Senaste

Ogräs, bland annat

Det nya för i år och i vår är ogräs. Kom ihåg var du hörde det först! Vi har alltså börjat plocka ogräs i syfte att äta det på varierade sätt. Jag säger vi för Benji är såklart med. En ypperlig aktivitet då vi tycker om att vara ute i skog och mark samt förena nytta med nöje. Det senare är främst eller snarare endast matte, Benji is all about fun. Funfunfun.


Konstig kameravinkel

Vi är bara i startgroparna och har än så länge hunnit med kirskål och maskrosor. Kirskål är egentligen inget ogräs även om deras långa rotsystem gör att det sprider sig effektivt och är i princip omöjligt att bli av med. Det sägs att det enda sättet att bli av med kirskål, är att flytta! Det odlades som grönsak i Sverige redan under förromersk järnålder, 0-500 f.Kr., och det funkar fint att äta i en sallad eller byta ut mot spenat i t.ex. en paj eller pastasås eller lasagne.


Hund i kirskålshav

Jag gjorde en väldigt god paj på kirskål, fetaost och baconströssel.
Omnomnom

Sen var jag (eller vi då) tvungen att plocka mer, förvälla och stoppa in i frysen så jag har till nästa gång. Kirskål kan plockas mellan mars och september då det kommer nya späda skott hela tiden så det blir nog några fler plock innan säsongen är slut.Nästa provsmak blev maskrosor och mer exakt maskrossirap. Ett digert jobb men så värt det, så roligt med det man gör själv. Jag plockade 2-3 L maskrosblommor och plockade ur de gula blombladen (med handskar, mycket viktigt om man inte vill ha gulbruna händer!), kokade saft och slutligen sirap. Sirapen fick en väldigt vacker färg. Min plan är att byta ut sirap och honung i bakning och matlagning mot maskrossirap. Jag bakar mitt eget bröd sen några år tillbaka och i ett av recepten är det honung så där kommer maskrossirapen in. Tänker även ha det i mitt te istället för honung. Tror det blir jättebra jag. :)
Tre av en åtta burkar maskrossirap

Jag, eller vi, tycker på det stora hela att det är kul att plocka saker ute och göra saker själv. Jag plockar fläderblom varje år och gör saft, plockar blåbär och andra bär vid tillfälle. Jobbar på svampbiten; jag är inte så duktig på svamp och tänkte att Benji skulle hjälpa mig. Han kuggade dock svårt på kantarellsök men än har jag inte gett upp. Eller, kuggade och kuggade… Han fattade fort vad han skulle göra, det var dock svårt att hålla intresset uppe då det finns så mycket annat att sniffa på och undersöka. Nu har han blivit äldre, coolare och mer fokuserad så nu gör vi ett nytt försök.

Jag är inte så kunnig vad gäller växter att plocka och vill lära mig mer och hittade till min stora glädje i dagarna en fin sida som heter Dags att plocka där man kan anmäla sig till ett veckobrev som ger förslag på vad man kan plocka ute i naturen och även vad man kan göra med det.


En lycklig hund och en massa blåbärsris

En av många fina saker med att vara ute så här är att man kan kombinera det med så mycket. Vi är ute och springer, och slutar med att plocka något. Vi lägger en sökruta på vägen, vi lydnadstränar, gör ett kycklingträd, kör lite terränghoppning, och plockar något på vägen. På vår senaste kirskålsrunda hann vi med både sök och inkallning, gå en härlig promenad samt reka blåbär. Det ser ut att bli ett fint blåbärsår, FYI. :) Hur många flugor som helst i en smäll och matte blir nästintill lyrisk! Vi hittade dessutom blåbärsris i mängder nära hemmet så vi behöver inte åka iväg för att hitta blåbär. Ja, om inte någon annan hinner före, det är lite större konkurrens om bären här. :P
Vi passade på att leka lite på stranden på hemvägen

Nyligen fick jag en förfrågan om att dela en kompis odlingslott med henne. Jag skulle egentligen grävt ett land med en annan kompis i vår men det hanns inte med i år så dela odlingslott blir ju toppen. Ska bli kul att rensa ogräs och så och odla. Och skörda. :D Och så tänker jag att vi ska fika och dricka te och tjôta samt hindra hunden ifrån att gödsla allt för mycket.

Recept Maskrossirap:
  • 2-3L maskrosor, blommorna
  • 2 citroner
  • Vatten
  • Socker
Man börjar med att koka det gula från blommorna med citronerna i skivor i så mycket vatten att det täcker i 20 min. Sen silar man av blommor och citron i duk eller finmaskig sil. Mängden socker bestäms av hur mycket saft det blir x 2 – alltså dubbla mängden socker. Kokas i 1-1,5 tim till en bra sirapskonsistens och fylls sen på varma burkar. Inte så svårt. :)

//Jessica & Benji