hundblogg
facebook
En blogg om hundliv.
Instagram
Senaste

Island

Island, ja! Island till häst var precis lika fantastiskt som jag hade tänkt mig. Eller bättre än i mina fantasier för att vara absolut korrekt. Djur, natur, fysisk aktivitet; en semester som passar mig perfekt. Island var smått överväldigande; ett sånt land. Naturen var så annorlunda mot vad man är van vid. Sådana härliga kontraster och färger, ljuset. Så här års blir det aldrig mörkt. Jag anlände tidigt på morgonen till Island så jag hann med att bada i Blå Lagunen och titta runt lite inne i Reykjavik innan jag blev upphämtad av Eldhestar tillsammans med de andra som skulle med på ”Guldkorn i syd” som turen kallas. Blå Lagunen var lite väl turistigt men vackert och härligt ändå. Ca 40 grader varmt vatten med en bar där man kunde beställa juice, smoothie el alkohol om man ville det.Vi var en grupp om 16 personer (mestadels tyskar/tysktalande, tre svenskar och en dansk som bodde i Norge :)) och 4 guider (två svenskar, en holländska o en tyska. ;)). En av guiderna var lämpligt nog hovslagare som också kände en av mina gamla gymnasieklasskompisar. Ha, så märkligt! :) Det var aktivitet från morgon till kväll och sen sov man gott i sin sovsäck. Vi red som längst i sträcka 50 km och i tid 9,5 timmar på en dag. Vi red över berg med bara sten så långt ögat kunde nå, över snö, genom forsar och grönskande dalar o genom isländska små skogar (snår, skulle nog svenskar kalla det ;)). Vi drev med oss en hjord med hästar för att kunna byta häst under dagen, för att de inte skulle bli för trötta. Vi bytte häst 2-4 ggr/dag och jag måste säga att jag tyckte att alla var trevliga, t.o.m. den som inte tyckte om mig. :) Eldhestar som arrangerade denna långtur har runt 300 hästar. Jag var lite orolig innan jag åkte att jag skulle få se djur som inte mådde bra, djurturism ünt alles, men det jag såg lugnade mig nästan genast. Välorganiserad tur (halleluja), välmående och väl omhändertagna hästar i god form (<3). Två svenska tjejer som var med på turen, återkom för, om jag inte minns fel, sjunde gången och det är ju ett gott betyg. Som grädde på moset var tillhörande hotell miljöcertifierat och för en majornabo är det ju nästan som att vinna på lotto. ;) Där fick ju dock aldrig vi sova men ändå. :P Vi sov på olika ställen varje natt utefter vår färdväg, bl.a. på madrasser i en gammal skola, i primitiva stugan utan el eller varmvatten och i ”lyxstugan” med varmvatten, sängar med kuddar och wi-fi. Oavsett så sov jag gott varje natt. Och nej, jag hade inte ont i rumpan. Kanske lite då, andra dagen men sen gick det över. Klart man var lite stel à la träningsvärk men inget jobbigt alls. Gött med en semester där man kommer hem med bättre kondis och mer muskler förutom glad, avslappnad och full av energi. :)


Blå lagunen var ett vidsträckt område. Här fick man inte bada dock.
Här försvann vattnet under jord igen


Min första häst: Hylling
Halva Island verkade bestå av lupiner :P


Myggnätet låg på topp 3 – oumbärliga saker


Gullfoss – Islands andra största vattenfall


Geysir


På väg ner för berget för att bada i varma floden. Jessica fick lite höjdskräck.


Varma floden


Jöfur aka mr Comfy, min önskehäst sista dagen


I väntan på middag. Trött, frusen, smutsig men glad

Å hunden Benji då? Han var ju som nämnt med min pappa, sin morfar (stackars mina föräldrar…) och jag tror att de hade lika kul båda två faktiskt. Saknaden efter Benji var inte alltför stor, minus separationsångesten dagen pappa hämtade honom. Benji satt fastspänd i sitt säkerhetsbälte i passagerarsätet och grät när de åkte iväg och mattes hjärta gick i tusen bitar. Sen hade jag liksom inte tid att sakna honom jättemycket och jag hade en mängd andra håriga väldoftande djur att ”gosa” med samt så var jag trygg i förvissningen om att han hade det jättebra med någon han kände som tar väl hand om honom och att han åkte husbil vilket han verkligen gillar. Dem där två, hunden och morfadern, åkte på mc-träff. Min pappa är/var president i en mc-klubb, tror det var sista årsmötet innan pappa tar husbilen och drar iväg ner genom Europa på sin väg mot slutmålet Spanien. Låter ju nästan som hittepå – typ ”min pappa är sjörövarkapten och seglar på de sju haven”, haha. :) De bodde i husbil på ett inhägnat område och Benji var lös nästan jämt. Tydligen gjorde hunden mer eller mindre världssuccé. Han gick lös och var väluppfostrad, gick fot, visade sina tricks och självfallet sin charmiga, sociala och kärleksfulla personlighet. Många pussar och kramar blev det tydligen enligt uppgift. På mitt 40-årskalas hörde jag något liknande typ ”…ta med honom till Spanien…” men där går gränsen, mina vänner! Nej, icke, absolut inte, över min döda kropp. Jag och hunden tog i alla fall vid där vi slutade när jag kom hem och fortsatte mysa. Vi har bl.a. varit ute i skogen och plockat blåbär och, tjoho, tagit tag i kantarell-sök igen. Han är ju jätteduktig och nu verkar han dessutom mogen uppgiften. Här ska det bli svamp!

Sist men inte minst – åk till Island! Vackert. <3 Jag har faktiskt stora planer på att åka dit igen om 2 år men först ska jag till USA nästa sommar, hälsa på släktingar i Idaho och rida i Yellowstone Park. Och nu till hösten till Spanien, för att hälsa på pappa. Ja, nu har jag fått myror i rumpan och längtar efter att resa igen. Benji får klara sig utan mig ett par veckor om året, tycker nog att det är fair game, han har ju dessutom så roligt under tiden jag är borta.


Äntligen återförenad med matte, som synes en väldigt entusiastisk hund


Han sprang runt som en dåre i blåbärsskogen, här en lite påtvingad välbehövlig paus


Hittade även det här vackra djuret i blåbärsrisen

//Jessica & Benji