hundblogg
facebook
En blogg om hundliv.
Instagram
Senaste

Fördomar

fördomar om hundar Jag får väl erkänna att jag har lite fördomar mot folk som klär sina hundar i kläder. Hund eller docka liksom. Jag drar gränsen vid en sporadisk fluga. Jag tycker han är fin men jag skäms lite samtidigt. :P
Vi har alla fördomar, även om vi inte vill ha dem eller vill erkänna att vi har dem. Dem finns där. Jag antar att generaliseringar och fördomar är hjärnans sätt att sortera intryck och snabbt bestämma ett agerande och för att få lite ordning och struktur på tillvaron. Och ibland ett visst mått på okunskap och/eller ovilja/oförmåga att förstå situationen/personen man står inför. Man säger ju att första intrycket är viktigt och det är nog sant men det finns alltid utrymme för att ändra sig när man insamlat mer fakta. Felet man kanske gör är att vara nöjd och sluta ta in mer info efter första intrycket, och bara leta efter saker som bekräftar det första.

Jag tycker att det är fascinerande hur man kan komma underfund med att det man först trodde inte alls stämmer och omvärdera ett beslut eller en person. Ett fint exempel är en av mina kollegor som till en början skrämde sk***n ur mig. Shit påmfritt, tänkte jag, hon är ju arg jämt. Vilken människa! Bäst att passa sig. (Hon vet för övrigt om detta och vi skrattar åt det idag.) Idag skulle jag vilja påstå att hon är en favorit; så snäll, rolig och duktig, kompetent, intressant och smart. Och inte alls arg, hon bara låter arg ibland. ;-) Numera fnissar jag lite inombords när hon råkar skrämma någon annan. (Fast det där sa jag inte för då kan jag ju framstå som elak.)

hund gillar ost Benji har däckat bredvid en Morbier. Hade ost-picknick på golvet med en väninna. (Inomhus-picknick rekommenderas.)
Jag har idag min andra terrierblandning med den skillnaden att Benji faktiskt ser ut som en terrier. Figo trodde många var en spenslig labrador med vita fläckar... (Ja, fråga inte mig.) Döm av min förvåning när jag märkte hur många människor som har fördomar gentemot terriers. Man får börja försvara sin hund med en gång och svara på frågor som ”Hur är han inne, helt galen?”. Ja, jag var ju lite avig mot dem förr också som jag nämnt. Jag visste inte bättre, helt enkelt. Nu tycker jag att terrier är det enda rätta. Som jag nog också nämnt... Tydligen är en terrier ettrig, lätt aggressiv, tuggar sönder hela huset och gapar för jämnan, och blir det bråk, är det terrierns fel. Helt omöjlig att nå fram till och gör som den själv vill mest hela tiden. De terrrier-motståndare som tar sig tid att lära känna oss, blir förvånade över att han är så glad, lyhörd och faktiskt lugn. Men då är han ofta undantaget som bekräftar regeln, en ”snäll” terrier. Suck. :)

sovande hundar
Benji gapar, terriermässigt, på mig om mer stimulans. Efter en timmes powerwalk inkl intervallträning och hund parkour…

Nu kan man ju inte dra några definitiva slutsatser av en eller två hundar, annat än att allt inte alltid är som man tror och man alltid serveras nya erfarenheter som motsäger de tidigare. Det märker jag ofta i mitt yrke som sjuksköterska, och man drabbas av den berömda och välbehövliga ödmjukheten. Klart man måste generalisera lite ibland men jag har definitivt tröttnat på människors förutfattade meningar om terriers, iallafall min terrier. :-P Vi vet ju alla hur bra det funkar att dra alla över en kam, eller hur?

Kompishund

Några andra hundraser som är i blåsväder är de sk "kamphundarna". Det påstås bl.a. att de kan låsa käkarna om något de bitit i. Så vitt jag vet så finns det ingen som helst sanning i det. Dock är de starka, kraftfulla hundar. Vårt grannland Norge har ju utfärdat ett rasförbud och det tycker jag är lite tokigt. Vilken hund som helst kan bli farlig i sk "rätt" händer, t.om. en chihuahua. Ja, tjäna, där har jag också fördomar. Har träffat sååå många crazy småhundar. Träffade en chihuahua i somras som trotsade mina förutfattade meningar (ouppfostrad, osäker, skällande och bitande maniac), underbart. Fantastisk vovve som fått en "normal" hunduppfostran. Benji och hon kom jättebra överens och lekte och hade hur kul som helst. Ibland funderar jag på om jag har fördomar mot hundar överlag. Eller är det kanske människor. :-P Det är ganska hundtätt där vi bor och vi träffar på rätt många hundar på våra promenader. Överväldigande många skäller och gör utfall när vi passerar. Vidare funderar jag på om hundar också har fördomar. Många verkar iallafall ha issues med min terriers höga energinivå och goda självförtroende. Och förresten så tycker jag att man ska införa hund-körkort innan man får skaffa hund. Jag hade inte mått dåligt av det innan jag skaffade min första hund och inte min hund heller. Hundar är tänkande och kännande varelser precis som oss. Vi blir inte heller några raringar av alltför många dåliga erfarenheter, dålig start i livet med brist på vägledning o stöd, och dem flesta av oss förtjänar en andra chans. Precis som hundar. För har man träffat En människa så har man väl inte träffat alla? Eller har jag fel?

//Jessica & Benji

Kompishund